Ziekten en Plagen

Bladluizen

De bladluis, een plaag in menig tuin gezien. Zeker als je tuinbonen of kersen in je tuin hebt, heb je deze kleine rotzakjes wel eens over de vloer gehad. Leuk om te weten hoe je ze herkent en waar ze het meest op af komen, maar hoe kom je er van af? En dan natuurlijk op een biologische manier?Hoe herken je bladluizen?Bladluis is makkelijk te herkennen. Ze zijn ongeveer 1 a 2 mm lang, zwart of groen, en zitten meestal met meerdere tegelijk onder bladeren, of bij verse knoppen van planten. Vaak zie je ook dat de mieren in grote getale heen en weer rennen tussen de luizen door. Mieren eten de luizen niet op, maar houden ze als melkkoe. Luizen laten namelijk een kleverige zoete substantie los die de mieren niet te versmaden vinden. De mieren beschermen de luizen tegen roofdieren, in ruil voor de zoete stof. Check hier een interessant filmpje over bladluizen en mieren.
Wat zijn natuurlijke vijanden van de bladluis?
De belangrijkste is het lieveheersbeestje. De larve van het lieveheersbeestje is gek op bladluis en een volwassen lieveheersbeestje eet er wel 100 per dag! Dat schiet lekker op.Welke opties zijn er als ik bladluis biologisch wil bestrijden?

 • Lieveheersbeestjes
  Je kan lieveheersbeestjes lokken met een aantal soorten bloemen. Onderstaande mix bevat alle bloemen die met name lieveheersbeestjes aantrekken
 • Kruiden
  Bladluis houdt niet van sterke geuren. Plant dus kruiden als lavendel, dille, salie, of bieslook bij de planten die last hebben van luizen.
 • Toppen
  Heeft je tuinboon al voldoende bloemen? Haal dan de toppen uit de plant voordat je luizen hebt. Bladluis komt op de zachte toppen af.

Andere natuurlijke manieren van bestrijding van bladluis

 • Koud water
  Het klinkt misschien raar, maar bladluis houdt er niet van om koud en nat te worden. Regelmatig met ijskoud water besproeien zorgt er voor dat de bladluis gaat verhuizen.
 • Tabakswater
  Kook tabak in wat water (ik gebruik tabakstelen, die heb ik al in huis voor de bestrijding van bloedluis bij kippen). Dit water spuit je dan op de bladluis
 • Uienwater
  Week een paar uien in een pan water, en spuit dit water op de bladluis
 • Azijnwater
  Water met wat azijn werkt ook goed tegen bladluis, maar is wel wat sterk. Niet alle planten kunnen hier tegen.
 • Bananenschillen
  Leg bananenschillen rondom de planten waar je bladluis hebt. De schillen trekken door de zoete geur de bladluis aan. Elke dag de schil weggooien en een nieuwe neerleggen, en je bent snel van je bladluis af
 • Brandnetelwater
  Laat brandnetels uit je tuin in een emmer water staan tot ze een beetje beginnen te rotten. De geur is echt verschrikkelijk maar het water werkt nu wel heel goed tegen luizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *