Tuintips

De moestuin in februari

Februari is een goede maand om de zaaibedden alvast gereed te maken. Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het fijn harken van de grond. Breek de zware grond tot kleine, gelijkmatige kruimels en klop de grote kluiten met de bolle kant van de hark in kleinere stukken.

Wat kun je in februari in de moestuin planten?

In februari is de grond vaak nog te koud om gewassen te zaaien, laat staan planten. Je kunt je nu daarom beter richten op de te treffen voorbereidingen op het komende seizoen. Toch is er één gewas waarvan je de knollen de grond in mag poten: de aardpeer. Deze knobbelige knol is, behalve een heerlijke groente, een plant die bijna geen verzorging vereist en ook op arme grond bijzonder productief is.
aardpeer_kweken_moestuin

Wat kun je in februari in de moestuin zaaien?

  • In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika’s, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien. Dit kan je het beste doen in een verwarmde broedstoof of zaaibak met deksel en bodemwarmte.
  • Geen broedstoof of zaaibak in huis? Start dan met vensterbanktuinieren. Je kunt zowel kruiden als moestuingewassen voorzaaien in bakken en potten op de vensterbank. Let er wel op dat je niet teveel zaden op elkaar plant, anders zul je de zaailingen snel moeten verpotten.

Wat kun je in februari in de moestuin oogsten?

  • Door het langzaam opwarmen van de grond is het nu de hoogste tijd om de laatste winterharde groenten te oogsten.
  • Gewassen zoals kolen hebben nu sneller de neiging om door te schieten en zullen daarnaast naarmate de tijd verstrijkt steeds bitterder proeven.
moestuin_zaaien_in_potten

Februari moestuintip: verbeter je grond

  • Vruchtbare grond is goed voor de grootte, opbrengst en kwaliteit van je groenten. Breng zo mogelijk om de twee of drie jaar op de helft of een derde van je grond, goed verteerd, organisch materiaal aan. Denk hierbij aan tuincompost of oude stalmest.
  • Organisch materiaal zorgt voor een vezelrijke humus en voedingsstoffen in de grond. De humus absorbeert water en zorgt dat planten daarbij kunnen. De grond zal hierdoor langer vocht vasthouden en zal de drainage in zware kleigrond verbeteren.Dit is belangrijk wanneer je in het jaar daarop gewassen als wortelen, pastinaken wilt verbouwen. De wortels van deze groenten krijgen vaak rare vormen in vers bemestte grond en vertakken zich vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *