Tuintips

Dit kun je zaaien in maart

Maart is dé maand om heerlijk te zaaien. Hieronder 7 aanbevolen groenten en tips voor je moestuin!

1.Tomaten zaaien in maart
Tomaten (Lycopersicon esculentum) zaai je vanaf half maart. Te vroeg zaaien heeft geen zin. Je krijgt dan alleen maar zwakke planten die vaak erg ziektegevoelig zijn. Gebruik een luchtige zaai- en stekgrond. Neem een zaaibakje of potje en poot de zaden net zo diep als ze groot zijn. Zet het bakje op een plaats waar een temperatuur van om en nabij de 18 °C heerst. Na amper 5 tot 7 dagen krijg je de eerste planten te zien.

2.Wortelen zaaien in maart
In maart kun je ook de eerste, vroege wortelen zaaien. Zaai in rijen, dicht op elkaar. Daarna worden ze uitgedund om verstikking te voorkomen. Vroeg zaaien heeft ook als voordeel dat de wortelvlieg nog niet actief is, en je vrijwel zonder problemen kunt oogsten.
Tip: Zaai radijsjes tussen de wortelen. De radijsjes kun je al na 6 weken oogsten. Twee vliegen in een klap. Dat ze onkruidgroei tegen gaan, krijg je er dan weer helemaal gratis bij!

3.Erwten zaaien in maart
Erwten kunnen extra vroeg worden gezaaid. Met als resultaat dat je ze wellicht nu al aan het oogsten bent. Heb je dat nog niet gedaan, dan kan dat nog steeds. Zaai nu meteen in volle grond. Door de zaden een dag in water te leggen, zorg je dat ze sneller kiemen. Voorweken heet dat. Voorzie bescherming tegen vogelvraat. Die gevederde vriendjes vinden het namelijk heerlijk om je perceeltje om te woelen op zoek naar lekkers. Oogsten doe je na 10 tot 12 weken.

4.Radijsjes zaaien in maart
Radijsjes zaaien in februari betekent niet, dat je ze in maart niet meer in de tuin kunt zaaien. Ze kiemen heel snel en zijn na amper 6 weken oogstklaar. Zaai dicht op elkaar en dun uit waar nodig. Dat geef je je planten voldoende ruimte om de eindspurt in te zetten, alvorens ze op je bord terecht komen.
Goed om te weten: we kennen de radijs als een rood-witte wortel, maar wist je dat er ook gele, roze en paarse exemplaren bestaan?

5.Aardappelen poten in maart
In maart kun je de eerste pootaardappelen in de grond stoppen. Kies voor een vroege aardappelsoort die het goed doet tijdens vochtige periodes. Poot de aardappelen in rijen met een onderlinge afstand van 40 tot 50 cm. Maar onthoud dat aardappelen telen altijd een spannende klus blijft. De hele teelt staat of valt met goed weer.

6.Ui en sjalot planten in maart
Maart betekent uitjes planten! Al moet je erop toezien dat ze beschermd worden tegen hevige vorst of sneeuwval. Plant niet te diep en houd een onderlinge afstand aan van 20 à 25 cm. Oogsten doe je wanneer het loof verlept en sterft.

7.Basilicum zaaien in maart
Basilicum zaai je vanaf maart tot mei. Zaai bij voorkeur in huis om een constante temperatuur te garanderen. De vensterbank in de keuken is prima. Oogst naar behoefte. Basilicum kun je niet lang bewaren.
Tip: snijd basilicum nooit met een mes, tenzij het heel scherp is. Zo verlies je smaak. Pluk de blaadjes met de hand en verdeel over het gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *